Špargľové rizoto s vínom

Aj keď má toto špargľové rizoto dlhšiu dobu prípravy, výsledok stojí za to. Z výsledku bude nadšený aj zarytý mäsožravec 😉
Jeho príprava je vcelku jednoduchá, takže nemusíte mať špeciálne kulinárske znalosti a zručnosti, aby ste to zvládli.
100gramov špargle má podľa zdrojov len cca 18 kalórií, takže je veľmi obľúbená aj počas chudnutia.
Čas prípravy: cca 45- 60min
Počet porcií: 4-6
Ingrediencie:
- 500gr mladej zelenej špargle
- 400gr ryže
- 1cibuľa
- 2,5 dcl suchého bieleho vína
- biele korenie, himalájska soľ a čierne čerstvo mleté korenie
- petržlenová vňať
- cca 100gr parmezánu (alebo grana padano)
- cca 3 – 4 plátky masla (hrúbky 0,5cm z 250gr balenia)
Postup:
- Najskôr očistíme špargľu. V tomto bode je naozaj dôležité aby ste mali mladú zelenú. Z nej očistíme len malé trojuholníkové časti stonky, ktoré vyčnievajú. Odrežeme spodnú drevnatú časť (dĺžka závisí od konkrétnej špargle – cca 2-3cm)
- Špargľu uvaríme vo vode v menšom hrnci. Vodu mierne osolíme a pridáme trochu masla a brezového cukru (cca 1PL). Varíme cca 8-10min, následne špargľlu scedíme, necháme chvíľu vychladnúť a pokrájame na malé kúsky. Vrcholky špargle odložíme na bok a nekrájame, neskôr ich budeme potrebovať 🙂 Vodu si taktiež odložíme.
- Vo väčšom hrnci restujeme na drobno nakrájanú cibuľku
- Keď má cibuľa zlatistú farbu pridáme ryžu a podlejeme vínom. Víno nemusí byť extra drahé, ale rizoto je lepšie so suchým a nie s hradnou sviecou 🙂 Víno prilievame postupne, vždy keď sa odparí, prilejeme ešte trochu.
- Keď sa minie víno, zalievame postupne vodou, ktorú sme si odložili pri cedení špargle a ochutíme soľou a korením.
- Pred dovarením ryže pridáme uvarenú špargľu, 2 plátky masla a časť parmezánu (cca 1/3-1/2) a zamiešame
- Skontrolujeme, či je rizoto hotové a dostatočne ochutené a môžeme podávať.
- Pri podávaní každú porciu ozdobíme špargľovými koncami, ktoré sme si na začiatku odložili 🙂
Dobrú chuť!
Mohlo by Vás zaujímať: