Quinoa s tofu a zeleninou

Hľadáte nenáročné super výživné vegetariánske jedlo z ktorého sa nepriberá? Quinoa s tofu a zeleninou je skvelá alternatíva rizota. Quinoa sa inak volá aj mrlík a pochádza z Južnej Ameriky. Je to bezlepková rastlinka a tak ju môžu konzumovať aj celiatici.
Toto jedlo je veľmi nenáročné na prípravu a zvládne ho pripraviť ktokoľvek.
Náročnosť: nízka
Čas: cca 30min
Ingrediencie:
3 stredné cibule
3 strúčiky cesnaku
300gr quinoa biela
250gr šampiňónov
1 mrkva – väčšia alebo 2menšie
50gr sušených paradajok v oleji
50gr parmezánu alebo grana padano
1 balenie údeného tofu
tymián, drvená rasca (kmín), bazalka, soľ, korenie, mletá sladká paprika, mletý koriander
Postup:
- Quinou varíme podľa návodu ako prílohu, vodu v ktorej ju varíme môžeme ochutiť koreninami ktoré použijeme aj neskôr. Quinou pred varením treba niekoľkokrát prepláchnuť v horúcej vode. Ideálne aspoň 2-3 krát v 60 – 70 stupňovej vode. Ak ju neprepláchneme po uvarení môže mať horkastý nádych.
- Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a následne pridáme nadrobno nakrájaný alebo roztlačený cesnak.
- Šampiňóny pokrájame na štvrtiny a pokrájané huby (ak máme sušené musia byť predtým dlhšie namočené, aby zmäkli) pridáme k cibuľke a cesnaku.
- Pridáme nadrobno nakrájané tofu a trochu sójovej omáčky
- Keď sú šampiňóny akurát pridáme na tenké pásiky nakrájanú mrkvu (môžeme použiť pagetovač na zeleninu), podlejeme vodou a chvíľu podusíme.
- Dochutíme tymianom a kmínom, premiešame
- Parmezán alebo Grana padano si buď nastrúhame, nasekáme (ako je na foto, nechcelo sa mi mixovať 😀 ) alebo rozmixujeme v smoothie mixéri v malej nádobke a budeme mať presne ten istý syrový prach ako majú reštaurácie 🙂
- Na záver môžeme posypať nejakými zelenými bylinkami a podávame.

Dobrú chuť 🙂
P.s. Quinoa sa radí k bezlepkovým potravinám a je považovaná za obilninu. V recepte je použitá biela quinoa, ktorá má najjemnejšiu chuť.
Ak by ste chceli orieškovejšiu chuť, skúste recept s červenou a ak výraznú chuť tak odporúčam čiernu. Článok, kde budú účinky quinoi viac
rozpísané sa pripravuje 🙂
Ak chcete mať prehľad o novinkách ,sledujte nás na facebooku 🙂