Quinoa s tofu a zeleninou

Quinoa s tofu a zeleninou

Hľadáte nenáročné super výživné vegetariánske jedlo z ktorého sa nepriberá? Quinoa s tofu a zeleninou je skvelá alternatíva rizota. Quinoa sa inak volá aj mrlík a pochádza z Južnej Ameriky. Je to bezlepková rastlinka a tak ju môžu konzumovať aj celiatici.

Toto jedlo je veľmi nenáročné na prípravu a zvládne ho pripraviť ktokoľvek.

Náročnosť: nízka

Čas: cca 30min

Ingrediencie:

3 stredné cibule

3 strúčiky cesnaku

300gr quinoa biela

250gr šampiňónov

1 mrkva – väčšia alebo 2menšie

50gr sušených paradajok v oleji

50gr parmezánu alebo grana padano

1 balenie údeného tofu

tymián, drvená rasca (kmín), bazalka, soľ, korenie, mletá sladká paprika, mletý koriander

 

Postup:

  1. Quinou varíme podľa návodu ako prílohu, vodu v ktorej ju varíme môžeme ochutiť koreninami ktoré použijeme aj neskôr. Quinou pred varením treba niekoľkokrát prepláchnuť v horúcej vode. Ideálne aspoň 2-3 krát v 60 – 70 stupňovej vode. Ak ju neprepláchneme po uvarení môže mať horkastý nádych.
  2.  Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a následne pridáme nadrobno nakrájaný alebo roztlačený cesnak.
  3. Šampiňóny pokrájame na štvrtiny a pokrájané huby (ak máme sušené musia byť predtým dlhšie namočené, aby zmäkli) pridáme k cibuľke a cesnaku.
  4. Pridáme nadrobno nakrájané tofu a trochu sójovej omáčky
  5. Keď sú šampiňóny akurát pridáme na tenké pásiky nakrájanú mrkvu (môžeme použiť pagetovač na zeleninu), podlejeme vodou a chvíľu podusíme.
  6. Dochutíme tymianom a kmínom, premiešame
  7. Parmezán alebo Grana padano si buď nastrúhame, nasekáme (ako je na foto, nechcelo sa mi mixovať 😀 ) alebo rozmixujeme v smoothie mixéri v malej nádobke a budeme mať presne ten istý syrový prach ako majú reštaurácie 🙂
  8. Na záver môžeme posypať nejakými zelenými bylinkami a podávame.
vegetarianske jedlo
Quinoa s tofu

Dobrú chuť 🙂

P.s. Quinoa sa radí k bezlepkovým potravinám a je považovaná za obilninu. V recepte je použitá biela quinoa, ktorá má najjemnejšiu chuť.

Ak by ste chceli orieškovejšiu chuť, skúste recept s červenou a ak výraznú chuť tak odporúčam čiernu. Článok, kde budú účinky quinoi viac

rozpísané sa pripravuje 🙂

Ak chcete mať prehľad o novinkách ,sledujte nás na facebooku 🙂