recepty - zdravie - poradenstvo

Palmový olej je nebezpečnejší ako si myslíte

Palmový olej je nebezpečnejší ako si myslíte

O palmovom oleji už v dnešnej dobe počul asi každý. Ide o olej z palmy olejnej (Elaeis guineensis), ktorý sa získava z oplodia palmy. Tento olej aktuálne patrí k najrozšírenejším na planéte, avšak zďaleka nie k najzdravším. Oficiálne je považovaný za jedlý a pre jeho nízku cenu výroby sa pridáva do veľkého množstva rôznych potravinových výrobkov.

Vplyv palmového oleja na zdravie

Avšak obsahuje veľa karcinogénnych látok a veľmi vysoké množstvo nasýtených mastných kyselín (cca 50%). Tento olej, ktorý bežne konzumujeme zvyšuje hladinu cholesterolu a škodí aj zdraviu našich ciev – spôsobuje ich kôrnatenie a upchávanie.

Ďalej sa pri jeho spracovávaní strácajú aj tie už ajtak nízke množstvá prospešných vitamínov a po spracovaní ho telo oveľa ťažšie a dlhšie trávi, čo pri častej konzumácii vedie k nárastu hmotnosti.

Zaťažovanie organizmu týmto olejom môže spôsobiť aj oslabenie imunitného systému a schopnosť tela vysporiadať sa s chorobami. Doporučenie vyhýbať sa palmovému oleju stojí napr. v Českej republike aj vo „Výživových doporučeniach“ vydaných spoločnosťou, ktorá spadá pod ministerstvo zdravotníctva. 

Kde sa palmový olej nachádza

Veľmi dlho bol pred spotrebiteľmi v zložení výrobku ukrytý za všeobecný názov „rastlinný olej“, našťastie sa vďaka legislatívnym zmenám už musí označovať presným názvom (rovnako ako aj iné druhy olejov). Ak spotrebitelia ale nevedia o jeho negatívnych účinkoch na zdravie, tak sa nad tým, že je v zložení výrobku, sa nijako nepozastavujú.

Palmový olej bežne obsahujú margaríny a to aj tie, ktoré sľubujú zdravie Vášho srdca. Ďalej ho obsahujú čipsy, sladkosti a spracované polotovary vráatne tých, ktoré majú v názve „Dobrý“. Dokonca ho môžeme nájsť aj v obľúbených bonbonierách a čokoládových nátierkach na chleba. Je súčasťou aj obľúbeného vajíčka s hračkou vnútri, či lentiliek a sušienok. Pri kúpe treba vždy sledovať zloženie, lebo palmový olej obsahujú aj niektoré špaldové a iné, na prvý pohľad zdravé tyčinky. 

Riziká pre celú planétu

Okrem zdravotných rizík všaka kvôli dopytu po palmovom oleji prichádzame každý deň o veľa hektárov dažďového pralesa. Výrobcovia palmového oleja sa nezastavia pred ničím a nerobí im problém založiť požiar aby vznikol priestor pre nové plantáže (napr v Indonézii).

Ako je všeobecne známe ničenie dažďových pralesov spôsobuje ekologické katastrofy a ohrozenie zvierat v kľúčových oblastiach pre pestovanie danej palmy. Zároveň sa vďaka rozšíreniu plantáží premnožili aj mnohé druhy vzierat, ktoré roznášajú medzi miestnymi ľudmi nebezpečné choroby.

Výrobcom je úplne jedno, koho zdravie ohrozujú, takže zodpovednosť za svoje zdravie a zdravie svojich najbližších musíte prevziať do rúk Vy. 

 

 

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail