3 recepty – Medvedí cesnak – pesto, maslo, polievka

pesto medvedí cesnak

Ukážeme si niekoľko chutných spôsobov spracovania medvedieho cesnaku 🙂 Každý z nich mám vyskúšaný a naozaj stojí zato, neúspešné pokusy nezverejňujem 🙂 Okrem uvedených spôsobov môžete kľudne pridať medvedí cesnak aj do šalátov, polievok, omáčok a podobne.

Maslo z medvedieho cesnaku

Ingrediencie: 250gramov masla (klasického v kocke min 80%, nie rama a iné margaríny), 4PL nasekaných listov medvedieho cesnaku, trochu himalájskej soli

Postup:

  1. Maslo pokrájame a necháme zmäknúť. Ak nemáme čas, pomôžeme mu horúcim kúpeľom – stačí uložiť do nádoby s vriacou vodou, sporák môže byť vypnutý.
  2. Pokrájame listy medvedieho cesnaku úplne na drobno
  3. Maslo s cesnakom zmixujeme v mixéri. (používam smoothie mixér s menšou nádobkou) + a trochu soli (mixovanie nieje nevyhnutné,ale chute sa lepšie prepoja a chuť je výraznejšia)
  4. Hmotu vylejeme do vopred pripravenej nádoby, ktorú si z praktických dôvodov môžeme vystlať potravinovou fóliou 🙂
  5. Dáme stuhnúť do chladničky a môžeme konzumovať. Trvanlivosť má ako klasické maslo.

maslo medvedí cesnak

Pesto z medvedieho cesnaku

Všetky množstvá si upravíme podľa toho, koľko pesta chceme vyrobiť a akú máme veľkú nádobku 🙂 Pesto je vhodné k ochuteniu rýb, cestovín, šalátov a podobne.

Ingrediencie: čerstvé listy medvedieho cesnaku, orechy (vlašské, kešu atď podľa vašej preferencie), olivový olej, šťava z citróna alebo limetky, himalájska soľ

Bonusová ingrediencia: chilli – ak sa na to cítite 🙂

Postup:

  1. Listy umyjeme,  jemne osušíme na utierke a nakrájame na menšie kúsky (zvyknem úplne na drobno, mixér zmes rovnomernejšie rozmixuje), rovnako pokrájame aj orechy
  2. Všetky ingrediencie okrem orechov vložíme do mixéra  a zmixujeme (smoothie,alebo ponorným)
  3. Orechy pomelieme na mlynčeku pre ne určenom (ak nemáme nejako ich spracujeme na čo najmenšie kúsky a vložíme v bode dva do mixéru 🙂 )
  4. Pomleté orechy zmiešame s hmotou z mixéru
  5. Pesto vylejeme do nádoby, v ktorej ho chceme uskladniť

pesto medvedí cesnak

Polievka z medvedieho cesnaku a špenátu

V prípade problémov so žlčníkom dajte viac špenátu  a menej medvedieho cesnaku. Po vyskúšaní tohto receptu si množstvá ingrediencií upravte kľudne podľa svojej chuti 🙂

Ingrediencie: 1hrnček medvedí cesnak, 1 mrkva, 1 hrnček špenát – listy, cibuľa, 3 zemiaky, soľ, korenie, rastlinný olej, muškátový orech mletý

Postup:

  1. Na oleji opečieme cibuľku do zlatista
  2. Dolejeme vodou, pridáme zemiaky a mrvku
  3. Pár minút pred dovarením pridáme špenát a medvedí cesnak a dochutíme koreninami
  4. Po miernom vychladnutí vyberieme mrkvu a rozmixujeme ponorným mixérom až kým nebudeme mať krémovú konzistenciu
  5. Pridáme kúsky mrkvy, ozdobíme a podávame 🙂

polievka zelenina

Chcete užívať medvedí cesnak a žiadny z uvedených spôsobov Vám nieje po chuti? Skúste si ho pridať do smoothie s nejakým veľmi sladkým ovocím a ani si ho nevšimnete 🙂 Prípadne ho po troche pridávajte do jedál, kde ste zvyknutí na klasický cesnak.

Deťom podávajte medvedí cesnak najskôr od dovŕšenia troch rokov.

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail