3 recepty – Medvedí cesnak – pesto, maslo, polievka
Ukážeme si niekoľko chutných spôsobov spracovania medvedieho cesnaku 🙂 Každý z nich mám vyskúšaný a naozaj stojí zato, neúspešné pokusy nezverejňujem 🙂 Okrem uvedených spôsobov môžete kľudne pridať medvedí cesnak aj do šalátov, polievok, omáčok a podobne.
Maslo z medvedieho cesnaku
Ingrediencie: 250gramov masla (klasického v kocke min 80%, nie rama a iné margaríny), 4PL nasekaných listov medvedieho cesnaku, trochu himalájskej soli
Postup:
- Maslo pokrájame a necháme zmäknúť. Ak nemáme čas, pomôžeme mu horúcim kúpeľom – stačí uložiť do nádoby s vriacou vodou, sporák môže byť vypnutý.
- Pokrájame listy medvedieho cesnaku úplne na drobno
- Maslo s cesnakom zmixujeme v mixéri. (používam smoothie mixér s menšou nádobkou) + a trochu soli (mixovanie nieje nevyhnutné,ale chute sa lepšie prepoja a chuť je výraznejšia)
- Hmotu vylejeme do vopred pripravenej nádoby, ktorú si z praktických dôvodov môžeme vystlať potravinovou fóliou 🙂
- Dáme stuhnúť do chladničky a môžeme konzumovať. Trvanlivosť má ako klasické maslo.
Pesto z medvedieho cesnaku
Všetky množstvá si upravíme podľa toho, koľko pesta chceme vyrobiť a akú máme veľkú nádobku 🙂 Pesto je vhodné k ochuteniu rýb, cestovín, šalátov a podobne.
Ingrediencie: čerstvé listy medvedieho cesnaku, orechy (vlašské, kešu atď podľa vašej preferencie), olivový olej, šťava z citróna alebo limetky, himalájska soľ
Bonusová ingrediencia: chilli – ak sa na to cítite 🙂
Postup:
- Listy umyjeme, jemne osušíme na utierke a nakrájame na menšie kúsky (zvyknem úplne na drobno, mixér zmes rovnomernejšie rozmixuje), rovnako pokrájame aj orechy
- Všetky ingrediencie okrem orechov vložíme do mixéra a zmixujeme (smoothie,alebo ponorným)
- Orechy pomelieme na mlynčeku pre ne určenom (ak nemáme nejako ich spracujeme na čo najmenšie kúsky a vložíme v bode dva do mixéru 🙂 )
- Pomleté orechy zmiešame s hmotou z mixéru
- Pesto vylejeme do nádoby, v ktorej ho chceme uskladniť
Polievka z medvedieho cesnaku a špenátu
V prípade problémov so žlčníkom dajte viac špenátu a menej medvedieho cesnaku. Po vyskúšaní tohto receptu si množstvá ingrediencií upravte kľudne podľa svojej chuti 🙂
Ingrediencie: 1hrnček medvedí cesnak, 1 mrkva, 1 hrnček špenát – listy, cibuľa, 3 zemiaky, soľ, korenie, rastlinný olej, muškátový orech mletý
Postup:
- Na oleji opečieme cibuľku do zlatista
- Dolejeme vodou, pridáme zemiaky a mrvku
- Pár minút pred dovarením pridáme špenát a medvedí cesnak a dochutíme koreninami
- Po miernom vychladnutí vyberieme mrkvu a rozmixujeme ponorným mixérom až kým nebudeme mať krémovú konzistenciu
- Pridáme kúsky mrkvy, ozdobíme a podávame 🙂
Chcete užívať medvedí cesnak a žiadny z uvedených spôsobov Vám nieje po chuti? Skúste si ho pridať do smoothie s nejakým veľmi sladkým ovocím a ani si ho nevšimnete 🙂 Prípadne ho po troche pridávajte do jedál, kde ste zvyknutí na klasický cesnak.
Deťom podávajte medvedí cesnak najskôr od dovŕšenia troch rokov.