Krémová batátová polievka

Krémová batátová polievka

Krémová batátová polievka môže byť výborným osviežením vášho jedálnička. Batáty totiž neodmysliteľne patria k zdravému stravovaniu a sú vhodné aj pre ľudí trpiacich cukrovkou a pre tehotné ženy.

Majú vysoký obsah rôznych vitamínov a minerálov a zaujímavú chuť. V porovnaní s klasickými zemiakmi sa síce možno trochu ťažšie spracovávajú (asi ako hokkaido tekvica), výsledok však stojí za to 🙂

Čas prípravy a varenia: cca 60minút

Počet porcií: 4-6

Ingrediencie:

  • 1 batát
  • 1/2 karfiólu
  • 1-2 mrkvy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200gr kokosového mlieka v plechovke so smotanou
  • zeleninový bujón – podľa možnosti domáci, alebo bio
  • strúhaný parmezán cca 30-50gr
  • himalájska soľ, korenie, zázvor v prášku, muškátový orech mletý
  • vňať na ozdobu, šťava z limetky a sójová omáčka (nepovinná)

Postup:

  1. Umyjeme, očistíme a nakrájame batát na menšie kocky
  2. Dáme ho variť do hrnca a zalejeme vodou (cca 1 liter)
  3. Približne v polovici varenia pridáme karfiol, nadrobno nakrájaný cesnak a mrkvu, doplníme vodu ak treba
  4. Pridáme zeleninový bujón, soľ, korenie, mletý zázvor a mletý muškátový orech – množstvo podľa chuti
  5. Keď sú všetky ingrediencie uvarené, pridáme 200gr kokosového mlieka z plechovky vrátane smotany, ktorá sa zväčša tvorí v hornej časti mlieka
  6. Premiešame kokosové mlieko so zvyškom polievky a vypneme sporák
  7. Necháme chvíľu vychladnúť, môžeme ochutnať, či netreba nejakú koreninu pridať 🙂
  8. Následne rozmixujeme do krémova ponorným mixérom, dávame pozor aby sa ponorný mixér neprehrial (preto mixujeme už chvíľu dovarenú a nie čerstvo dovarenú polievku)
  9. Podávame so strúhaným parmezánom, ozdobíme vňaťkou
  10. Batátová polievka je hotová 🙂

BONUS TIPY:

Po dokončení polievky môžeme pridať limetkovú šťavu (naozaj veľmi odporúčam 🙂 ) a získame exotickejší nádych. Ak ste si nie istý, či ostatným bude chutiť polievka s limetkou, odporúčam pri servírovaní dať ku každej porcii mesiačik limetky 🙂

Chuť ozvláštni aj trochu sójovej omáčky, v množstve aké je na titulnej fotografii.

Ak budete mať chuť, môžete pri servírovaní pridať aj nadrobno nakrájanú do tmava opečenú cibuľku, taktiež sa k tejto polievky hodí.

 

Dobrú chuť !

na info@chutneafit.sk mi môžte kľudne napísať ako Vám chutilo a ako sa polievočka podarila 🙂