recepty - zdravie - poradenstvo

Hokkaido polievka bez smotany

Hokkaido polievka bez smotany

Hokkaido tekvica obsahuje veľmi veľa vitamínov a minerálov, takže by bola naozaj škoda ju v kuchyni obchádzať. Je výborná  varená aj pečená, vie byť dokonca súčasťou zdravých dezertov. Hlavná výhoda hokkaido tekvice je, že sa na rozdiel od iných druhov tekvíc nemusí pracne dávať dole šupka. Napriek tomu však odporúčam, ak vidíte nejaké vady, alebo škvrny tieto miesta očistiť škrabkou.

Ako už napovedá jej farba, obsahuje naozaj veľmi veľa betakaroténu, takže jej konzumácia pomôže aj krásne opálenej pokožke a zraku. Obsahuje aj veľké množstvo vápnika ,draslíka, fosforu a železa. Veľké množstvo vlákniny napomáha tráveniu a aj chudnutiu a lepšej postave.

Tento recept na hokkaido polievku je zdravý chutný a určite sa oplatí ho vyskúšať najmä pred plavkovou sezónou 🙂

Počet porcií: 4

Čas prípravy: cca 30-45min

Ingrediencie:

1 menšia hokaido tekvica (cca 600gr)

300gr stopkového zeleru aj s vňaťou

2 väčšie mrkvy

2PL sójovej omáčky

2KL kurkumy, 2PL sezamu ,2PL kukuričného škrobu

drvený  muškátový  orech, čierne korenie a soľ podľa chuti

3 krajce celozrnného chleba (pokrájame, spravíme krutóny)

Vodu podľa potreby cca 1-1,5litra

 

Postup:

  1. Hokkaido tekvicu umyjeme, očistíme len potrebné miesta. Nakrájame na kocky, stred zo semiačkami odstránime a nekonzumujeme.
  2. Dáme variť nakrájané kúsky tekvice a zatiaľ očistíme ostatnú zeleninu. Stopkový zeler nakrájame na malé kúsky, vňať odložime bokom a nevaríme.
  3. Všetky ingrediencie okrem sezamu pridáme k variacej sa tekvici a uvaríme do mäkka, počas varenia pridáme koreniny a sójovú omáčku.
  4. Po uvarení necháme chvíľku vychladnúť a rozmixujeme ponorným mixérom.
  5. Odobierieme cca 1 naberačku do misky, zahustíme kukuričným škrobom, prelejeme (pre istotu cez sitko) zmes naspäť do polievky a zamiešame.  Ochutnáme, ak treba dochutíme.
  6. Na suchej malej panvici opražíme 2PL sezamu (komu chutí, môže dať viac) do zlatista a pridáme k polievke. Pri sezame treba byť opatrný, keďže veľmi rýchlo sa môže stať, že nám na panvici zhorí. Zvyknem vypnúť horák akonáhle začnú semienka chytať trochu farby, ale to ajtak nieje záruka, že nezhoria. Naozaj naň treba dávať pozor a v správnej chvíli ho dať preč zo sporáka 🙂
  7. Ozdobíme vňaťou zo stopkového zeleru a podávame.

Dobrú chuť 🙂

 

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail