Granátové jablko – pomáha pri nadváhe aj nachladnutí
Pozitívne účinky granátového jablka sú všeobecne známe. Napriek jeho vyššej cene a menším ťažkostiam pri spracovaní sa ním určite oplatí spestriť jedálniček minimálne jeden krát do týždňa.
Granátové jablko a jeho ozdravné účinky boli známe už v staroveku. Zmienky o ňom sú dokonca aj v gréckej mytológii. Do Európy – najmä do Stredomorskej oblasti sa dostalo z Ázie najmä z dôvodu, že už v tých časoch bolo veľmi vyhľadávané vďaka svojim blahodárnym účinkom na organizmus. Jeho plody sú obvykle veľké 10cm – 12cm.
Zdravotné účinky:
- posilňuje imunitu
- je silný antioxidant, takže preventívne chráni aj pred rakovinou
- pôsobí protizápalovo – najmä pri infekciách dýchacích ciest,
- podporuje trávenie a detoxikáciu
- má výborné účinky na pokožku – využitie aj v kozmetickom priemysle
- znižuje cholesterol a pôsobí preventívne proti kardiovaskulárnym chorobám – najmä vďaka vysokému obsahu látky punicalagín
- znižuje riziko chronických ochorení, chráni kĺby
- znižuje riziko erektilnej dysfunkcie, čo je výborná správa najmä pre pánov
Pozn. Aj keď uvádzam, že omladzuje pokožku a využíva sa v kozmetike, z dôvodu jeho farbiacich schopností ho neodporúčam aplikovať na tvár alebo telo. Vcelku ťažko sa totiž zmýva a keď sa Vám to náhodou stane, skvelým pomocníkom je citrónová šťava. Pokožku dokáže obnoviť aj keď ho len skonzumejte 😉
Toto ovocie obsahuje veľmi veľa vlákniny, rôznych minerálov (najmä draslík, mangán, zinok), má málo kalórií a veľa vitamínov (napríklad vysoký obsah vitamínu C, E a K).
Ako (ne-) konzumovať granátové jablko:
V rámci udržania zdravia som sa rozhodla vyskúšať spomínané jablko 🙂 Bolo to pár rokov dozadu a z googlu som vedela len, že treba zjesť jadierka. To som však netušila, aké to bude zložité 😀 Takže ako prvá vec, ktorú som spravila bola, že som ho rozkrojila na polovicu ako je na obrázku vyššie – to prosím nerobte – je to naozaj veľmi zdĺhavý proces snažiť sa lyžicou vydolovať semienka ! 🙂 Ak už ho však rozkrojíte na polovicu, namočte ho najskôr vo vlažnej vode a šupky medzi jadierkami sa budú dať ľahšie odstrániť.
Našťastie som to s ním nevzdala a časom som sa naučila ako ho očistiť a zjesť čo najefektívnejšie. Z jabĺčka odrežeme najskôr vrchnú časť, aby sa nám zobrazila hviezdica vnútri. Následne spravíme zárezy v bielych miestach šupiek, potom do stredu zabodneme nôž a pootočíme s ním. Hviezdica sa krásne roztvorí a jadierka sa dajú vybrať bez väčších problémov. Viď obrázok nižšie.
Granátové jablko v kuchyni
Toto ovocie je výborným a všestranným pomocníkom v kuchyni. Môžete ho využiť či už v studenej alebo teplej kuchyni, rovnako na sladko aj na slano, hlavne sa nebojte experimentovania, určite to dobre dopadne 😉
Hodí sa do rôznych šalátov, štiav, smoothie alebo ako jedlá dekorácia čohokoľvek 🙂
Je skvelé ako príloha k mäsu, najmä k hydine alebo rybám. Vhodné je použiť cca 1 polievkovú lyžicu na 1porciu jedla. Keď chcete skúsiť experimentovať, môžete vytvoriť aj omáčku ku grilovanému mäsku – ale toto je naozaj len pre odvážnych 🙂
Pokiaľ si nechcete robiť prácu navyše, môžete ho využiť na dekorovanie zmrzliny, rôznych letných ovocných zákuskov, alebo pridať do smoothie. Ak máte odšťavovač, môžete ho pridať k inému ovociu a spraviť si skvelý zdravý džús.
Granátové jablko je možné pridať aj napríklad aj do šampanského, alebo môže byť súčasťou rôznych limonád z čerstvého ovocia. Džús z granátového jablka je obľúbenou súčasťou rôznych alko aj nealko nápojov – napríklad grenadína, šerbet.
Výborný nápad je aj pridanie jadierok napríklad do cereálií alebo jogurtu na raňajky – skvelý štart do nového dňa 🙂
Verím, že vám článok pomohol a objavíte cestu ku granátovému jablku.
Zdroje: wikipedia.com, granatovejablko.cz, vareni.cz