Cukor – prečo je škodlivý a ako ho nahradiť?
Cukor je za strašiaka dnešnej doby považovaný oprávnene. Je jednou z hlavných príčin zvyšovania hmotnosti a tým pádom môže aj za rozvoj zdravotných problémov súvisiacich s nadváhou a obezitou. V domácnostiach sa najčastejšie vyskytuje v bielej podobe. Biely cukor je však už len chemická zmes zbavená živín, vitamínov a minerálov.
Prečo je cukor škodlivý?
Biely cukor na organizmus pôsobí ako droga a čím viac ho zjeme, tým viac ho zjesť chceme. Je to spôsobené najmä skrytými cukrami, keď si veľakrát neuvedomujeme,že vlastne cukor jeme (pečivo, kečup, alkohol a pod). Výrobcom spracovaných potravinách táto forma závislosti nahráva do kariet, lebo zákazníci automaticky siahnu po výrobku, ktorý im spôsobí uspokojenie (častokrát ani nevedia, že práve cukor je tým dôvodom). Aj z tohto dôvodu je cukor pridávaný aj tam, kde by ste ho vôbec nečakali.
Nadmerné užívanie cukru môže spôsobiť zmeny v metabolizme a to nie zrovna pozitívnym smerom. Spomalený a narušený metabolizmus sa len veľmi ťažko napráva a jeho nesprávne fungovanie má vplyv aj na hmotnosť, zdravie a celkovú pohodu.
Okrem iného nadmerná konzumácia rafinovaného cukru môže spôsobiť inzulínovú rezistenciu, či zvýšený krvný tlak ( zvyšuje množstvo kyseliny močovej v tele) a v neposlednom rade aj predčasné starnutie organizmu vrátane pokožky (spôsobuje úbytok kolagénu). S veľkou pravdepodobnosťou môžu prísť aj dentálne problémy a akné.
Ako ho nahradiť?
Často preferovanou náhradou bieleho cukru je jeho hnedá varianta. Hnedý cukor vo vysokej kvalite sa však veľmi ťažko hľadá, okrem toho je takmer identický s bielym, len neprešiel posledným bielením.
Med je vhodnejšou alternatívou, treba si však vyberať naozaj kvalitný od overených výrobcov.
Stévia – nie tie biele mini tabletky plné aditív, ale napríklad sušená rastlina (vhodná do sypaného čaju) alebo vo forme kvapiek.
Brezový cukor (Xylitol) – dajte si pozor najmä na náhradu vyrábanú z kukurice ( nieje zlý ale vzhľadom k výrobe z kukurice zbytočne preplatíte). Xylitol má nízky glykemický index a tým pádom v tele nespôsobuje výrazné inzulínové výkyvy, zároveň pomáha znižovať riziko zubného kazu.
Kokosový cukor obsahuje aj niektoré minerálne látky a vitamíny.
Melasa vzniká ako vedľajší produkt z cukrovej trstiny, je menej sladká, akvšak výživná.
Ovocie – kto má chuť na sladké, tak ovocím v rozumnej miere v doobedných hodinách nič nepokazí 🙂
Agáve sirup bol v minulosti často odporúčaný, avšak napriek jeho dobrým vlastnostiam spôsobuje aj návaly hladu, takže ak ho aj chcete používať, odporúčam s mierou.
Ako ďalšie náhrady v čase keď nevyhnutne potrebujete niečo sladké môžu byť ďatlový sirup, ryžový, susšené ovocie (bez pridaného cukru.
Vyššie sú uvedené len niektoré možnosti ale aj tých je viac než dosť 🙂 Vyskúšajte život bez rafinovaného cukru a uvidíte aké pozitívne zmeny sa začnú diať s Vaším telom 🙂
Zo začiatku to bude možno trochu ťažké, predsa len je to forma závislosti, ale toto obdobie môžete prekonať nesladenými čajmi, pitným režimom a pravidelnými prechádzkami.
Ak neviete ako začať so zdravým mlsaním, inšpirujte sa receptíkom 🙂