Obilniny – Všeobecne o obilninách
Obilniny majú v našom jedálničku od nepamäti veľmi dôležitú a nezastupiteľnú úlohu najmä pre svoju vysokú výživovú hodnotu. Zväčša ide o vyšľachtené druhy tráv, z ktorých pre konzumáciu spotrebúvame hlavne zrno, z ktorého vyrábame rôzne produkty na ďalšie spracovanie.
Čo obsahujú?
Obsahujú najmä sacharidy, ale aj bielkoviny, vitamíny (predovšetkým zo skupiny B), či minerály ( železo,horčík, fosfor) a veľmi málo tukov.
Najviac vitamínov a minerálov obsahujú klíčky oblinín. K najznámejším druhom obilnín patrí pšenica, jačmeň, raž, pohánka, ovos, pros, amarant a taktiež aj ryža či kukurica, ktoré sa radia k nechlebovým obilninám.
Zrná určené pre konzumáciu sa spracovávajú rôznymi mlynárskymi technológiami. V tomto procese sa oddeľuje ľudovo povedané, zrno od pliev ( klíčky, obal zrna, vnútro zrna). Proces mletia určuje množstvo živín v konečnom produkte.
Biele pečivo
Biela múka je vnútro zrna, ktoré je však ochudobnené o väčšinu zdraviu prospešných látok. Výrobky z bielej múky majú veľmi vysoký glykemický index a tým po skonzumovaní spôsobujú veľké výkyvy hladiny krvného cukru. Konzumácia potravín s vysokým GI môže byť jedným zo spúšťačov vážnejších zdravotných problémov ako napr. obezita, nádorové ochorenia, srdcovo-cievne problémy, cukrovka. Z týchto dôvodov sa nedoporúča ich konzumovať na každodennej báze.
Celozrnné pečivo
Celozrnné výrobky sú v posledných rokoch stále viac vyhľadávané. Majú nízky glykemický index, a vysoký obsah veľmi potrebnej vlákniny, ktorá podporuje peristaltiku a odstraňovanie nahromadených škodlivín z tráviaceho traktu. Zároveň sú v nich v oveľa vyššej miere zachované vitamíny a minerály, keďže celozrnná múka obsahuje aj obalové vrstvy zrna a klíčky. Samozrejme celozrnné výrobky si treba vyberať opatrne, keďže veľa obchodných reťazcov umelo prifarbuje najmä biele pečivo.
Okrem klasického využitia na prípravu pokrmov sa rôzne druhy obilnín používajú napríklad aj vo farmaceutickom priemysle, pri výrobe krmív pre zvieratá, pri výrobe liehovín (whiskey). Ideálny objem prijatých obilnín v jedálničku by sa mal pohybovať v rozmedzií 35% až 55% .
Obilniny sa delia na obsahujúce lepok (tie sú všeobecne známe) a bezlepkové (tým sa budeme neskôr venovať v samostatnom článku: Bezlepkové obilniny).
You must be logged in to post a comment.