recepty - zdravie - poradenstvo

5 dôvodov, prečo dať prednosť cesnaku

5 dôvodov, prečo dať prednosť cesnaku

Každý od detstva počúva aký je cesnak zdravý, ako ho treba veľa jesť, ale naozaj to aj robíme? Koľko ľudí pri chorobe radšej siahne po liekoch, ako prvej možnosti? Tento článok vám však ukáže, že cesnaku môžeme dôverovať aj v čase problémov, nielen keď je nám dobre 🙂

Cesnak má veľmi silné a pritom prírodné antivírusové a antibakteriálne schopnosti najmä z dôvodu, že obsahuje aminokyselinu alicín a enzým alinázu. Práve alicín spôsobuje jeho typický zápach, ktorý veľa potenciálnych konzumentov odradí. Pozitívne účinky sú však v jednoznačnej prevahe najmä kvôli vysokému obsahu vitamínov a minerálov. Práve jeho unikátne zloženie spôsobuje, že po užití je schopný naštartovať imunitný systém.

Cesnak však tepelnou úpravou stráca veľké množstvo účinných látok, preto sa ho odporúča konzumovať surový, alebo do jedla pridávať roztlačený tesne pred dovarením.

Hlavné účinky cesnaku:

  1. Prospešný pre srdce: znižuje krvný tlak, pomáha znižovať hladinu cukru v krvi, napomáha udržiavať pružné cievy a zabraňuje vzniku zrazením v nich.
  2. Prírodné antibiotikum: pri nachladnutí významne skracuje dobu liečby, pomáha ukľudniť podráždené hrdlo a stlmiť kašeľ. Vhodné je užívať 3-4  tepelne neupravené strúčiky denne – tot dávkovanie je vhodné krátkodobo, napríklad v čase liečby.
  3. Pôsobí proti starnutiu tela aj mysle: obsahuje vysoké množstvo antioxidantov,  ktoré chránia bunky pred poškodením,  pôsobia proti starnutiu pleti a pomáhajú udržiavať sviežu myseľ
  4. Obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov: môžeme uviesť mangán, selén, železo, zinok, vápnik,vitamíny skupiny B.
  5. Podporuje imunitu: denné užívanie 1/2 strúčika cesnaku znižuje pravdepodobnosť ochorenia a podporuje celkovú obranyschopnosť organizmu.

Napriek tomu, že cesnak je úžasný v prevencii a liečbe mnohých ochorení, ľudia, ktorí trpia nízkym krvným tlakom by mali byť s jeho užívaním opatrní a tehotné ženy by sa mu mali tiež vyhnúť. Taktiež pri použití cesnaku ako prírodného antibiotika je vhodné užívať aj probiotiká, aby nedošlo k porušeniu črevnej mikroflóry.

ajos-2-1327499-1279x797

Tip na užívanie čerstvého cesnaku:

Na sladko: Spôsob vhodný najmä v čase prechladnutia. Do malej misky roztlačíme dva strúčiky cesnaku, pridáme 2 plné kávové lyžice (KL) medu, 1/2 KL škorice a citrónovú šťavu z polovice citróna. Všetko zmiešame a užívame cca 1KL každé 2hodiny. Toto množstvo je vhodné cca na pol dňa.

Na slano: Vhodné ako zálievka do šalátu. Zmiešame 2-3 roztlačené strúčiky cesnaku s 3 polievkovými lyžicami olivového oleja, citrónovou šťavou podľa chuti, bylinky napr tymián alebo rozmarín, prípadne bazalku.

 

 

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail