Černice – dostupná vitamínová bomba

Černice – dostupná vitamínová bomba

Každý iste počul o zázračných vitamínových bombách, dostupných najmä v ďalekých krajinách – napr. Acai bobule a podobne. Sú naozaj super a plné vitamínov, ale načo hľadať ďaleko keď podobnú alternatívu máme aj u nás doma a to černice 🙂 

Kde rastú a ako vyzerajú?

Černice rastú v lesoch, na lúkach na okraji lesov a aj pri plotoch. zvládajú aj ťažšie podmienky a nieje problém si ich vypestovať aj doma na záhradke. Keďže ide o popínavú rastlinu treba na to myslieť a umiestniť ich napríklad k plotu. Obdobie ich dozrievania je jún až september. Sú takmer čierne a chuťovo patria spomedzi bobuľovitého ovocia k tým sladším druhom,konzumujú sa aj s jadrom (na rozdiel od malín). Ak by sme si chceli černice nazbierať vo voľnej prírode, je odporúčané konzumovať ich až po prevarení, kvôli možným parazitom (nikdy nevieme aké zvieratko si černicu označilo).

Čo obsahujú ?

V nasledujúcej tabuľke si môžte pozrieť obsah živín v černiciach v surovom stave na 100gr. Okrem informácii z tabuľky obsahujú aj vitamín E (cca 1,4mg na 100gr) a vitamíny skupiny B (napr. kyselinu listovú).

ŽivinyHodnota v 100 gramoch % dennej dávky
Energia43 kcal
Vláknina5.3 g21%
Cukry4.9 g
Vápnik, Ca29 mg3%
Horčík, Mg20 mg5%
Mangán, Mn0.6 mg32%
Meď, Cu0.2 mg8%
Draslík, K162 mg5%
Sodík, Na1 mg0%
Vitamín C, celková kyselina askorbová21 mg35%
Vitamín A, IU214 IU4%
Vitamín K, µg20 µg25%
Kyselina listová, µg36 µg9%
Karotén, beta128 µgne
Luteín + zeaxantín118 µgne
Zdroj obsahu živín: Wikipedia

Ako pomáhajú?

Vďaka flavonoidom, vitamínu E a kyseline elagovej majú silné antioxidačné účinky a pomáhajú telu bojovať proti voľným radikálom a nádorovým bunkám. Vysoký obsah vlákniny zlepšuje trávenie a urýchľuje metabolizmus, čo prispieva k zníženiu hmotnosti.DSC_6771a

 

Majú aj silné protizápalové účinky a chránia kardiovaskulárny systém.

Pomáhajú zmierňovať depresie, zlepšujú funkciu nervov a svalov, pomáhajú odstrániť hnačku a znižujú cholesterol.

Taktiež sú veľmi vhodné ako podpora liečby pri osteoporóze.

Môžu sa využívať aj ako podporná liečba pri poruchách štítnej žľazy, cukrovke a nachladnutí.

Sú veľmi účinné aj čo sa týka kondície pamäti, takže sú vhodné aj pre študentov 🙂

Pri pravidelnej konzumácii majú aj mierne analgetické účinky.

Čo sa z nich dá spraviť?

Plody sa môžu pridať do ovocných šalátov, smoothie, mliečneho koktejlu a  výborné sú aj černicové koláče.

Z listov sa dá spraviť čaj (1šálka vody, 1lyžica rozdrobených listov, 10min lúhovania). Ideálna konzumácia čaju je napríklad pri detoxikácii alebo tráviach ťažkostiach.