Černice – dostupná vitamínová bomba

Každý iste počul o zázračných vitamínových bombách, dostupných najmä v ďalekých krajinách – napr. Acai bobule a podobne. Sú naozaj super a plné vitamínov, ale načo hľadať ďaleko keď podobnú alternatívu máme aj u nás doma a to černice 🙂
Kde rastú a ako vyzerajú?
Černice rastú v lesoch, na lúkach na okraji lesov a aj pri plotoch. zvládajú aj ťažšie podmienky a nieje problém si ich vypestovať aj doma na záhradke. Keďže ide o popínavú rastlinu treba na to myslieť a umiestniť ich napríklad k plotu. Obdobie ich dozrievania je jún až september. Sú takmer čierne a chuťovo patria spomedzi bobuľovitého ovocia k tým sladším druhom,konzumujú sa aj s jadrom (na rozdiel od malín). Ak by sme si chceli černice nazbierať vo voľnej prírode, je odporúčané konzumovať ich až po prevarení, kvôli možným parazitom (nikdy nevieme aké zvieratko si černicu označilo).
Čo obsahujú ?
V nasledujúcej tabuľke si môžte pozrieť obsah živín v černiciach v surovom stave na 100gr. Okrem informácii z tabuľky obsahujú aj vitamín E (cca 1,4mg na 100gr) a vitamíny skupiny B (napr. kyselinu listovú).
Živiny | Hodnota v 100 gramoch | % dennej dávky |
---|---|---|
Energia | 43 kcal | |
Vláknina | 5.3 g | 21% |
Cukry | 4.9 g | |
Vápnik, Ca | 29 mg | 3% |
Horčík, Mg | 20 mg | 5% |
Mangán, Mn | 0.6 mg | 32% |
Meď, Cu | 0.2 mg | 8% |
Draslík, K | 162 mg | 5% |
Sodík, Na | 1 mg | 0% |
Vitamín C, celková kyselina askorbová | 21 mg | 35% |
Vitamín A, IU | 214 IU | 4% |
Vitamín K, µg | 20 µg | 25% |
Kyselina listová, µg | 36 µg | 9% |
Karotén, beta | 128 µg | ne |
Luteín + zeaxantín | 118 µg | ne |
Zdroj obsahu živín: Wikipedia
Ako pomáhajú?
Vďaka flavonoidom, vitamínu E a kyseline elagovej majú silné antioxidačné účinky a pomáhajú telu bojovať proti voľným radikálom a nádorovým bunkám. Vysoký obsah vlákniny zlepšuje trávenie a urýchľuje metabolizmus, čo prispieva k zníženiu hmotnosti.
Majú aj silné protizápalové účinky a chránia kardiovaskulárny systém.
Pomáhajú zmierňovať depresie, zlepšujú funkciu nervov a svalov, pomáhajú odstrániť hnačku a znižujú cholesterol.
Taktiež sú veľmi vhodné ako podpora liečby pri osteoporóze.
Môžu sa využívať aj ako podporná liečba pri poruchách štítnej žľazy, cukrovke a nachladnutí.
Sú veľmi účinné aj čo sa týka kondície pamäti, takže sú vhodné aj pre študentov 🙂
Pri pravidelnej konzumácii majú aj mierne analgetické účinky.
Čo sa z nich dá spraviť?
Plody sa môžu pridať do ovocných šalátov, smoothie, mliečneho koktejlu a výborné sú aj černicové koláče.
Z listov sa dá spraviť čaj (1šálka vody, 1lyžica rozdrobených listov, 10min lúhovania). Ideálna konzumácia čaju je napríklad pri detoxikácii alebo tráviach ťažkostiach.