recepty - zdravie - poradenstvo

Brokolica a jej vplyv na naše zdravie

Brokolica a jej vplyv na naše zdravie

Brokolica je bežná a nenápadná zelenina a mnohí iste netušia, že podľa odborníkov sa radí k najzdravším potravinám na svete. Aj toto je dôvod, prečo by si na ňu mali zvykať aj tí, ktorí ju naozaj nemusia 🙂 Na pestovanie je nenáročná, takže si ju viete vypestovať aj sami v biokvalite, za čo má ďalši palec hore 🙂

Účinky brokolice:

  • prevencia pred nádorovými ochoreniami – najmä v surovom stave
  • pomáha pri liečbe osteoartritídy – vďaka obsahu sulforafánu
  • pôsobí ako prevencia voči infarktom a mozgovým príhodám
  • obnovuje črevnú mikroflóru
  • pozitívne pôsobí pri liečbe anémie
  • je zásaditá a pomáha pri prekysleniu organizmu
  • ničí baktériu Helicobacter pylori, ktorá je zodpovedná za žalúdočné vredy
  • posilňuje imunitu

brokolica chutneafit

Brokolica obsahuje na 100gramov až 115mg vitamínu C. Obsahuje aj veľké množstvo železa a kyseliny listovej, ktorú potrebujú najmä tehotné ženy. Čím sú ružičky brokolice tmavšie, tým obsahuje viac betakaroténu, ktorý je silným antioxidantom. Z minerálov je v nej bohato okrem železa zastúpený aj zinok a vápnik a horčík. Horčík je nevyhnutný pre správnu činnosť svalov a pre prenos vzruchov nervovými vláknami.

Brokolica pomáha aj na ceste ku krajším vlasom a nechtom 🙂 Podľa vedcov pôsobí aj preventívne proti nádorovým ochoreniam, ale je potrebné ju konzumovať pravidelne. Ideálne aspoň 1-2x do týždňa. Za účinné látky v boji proti nádorovým ochoreniam vedci považujú isothiokyanát a glukorafanin. Obsahuje aj veľa vlákniny a málo kalórií, takže je vhodná aj pri chudnutí.

 

Kúpa a spracovanie brokolice:

Brokolicu si vždy vyberajte čerstvú zelenú,alebo tmavo zelenú do modra (nie plesnivú samozrejme :-)) . Ak je v akcii a chcete si kúpiť do zásoby, v chladničke ju nenechávajte dlhšie ako 3-4 dni, vhodnejšie je nechať ju zamraziť.

Napriek častým mýtom o surovej brokolici, že je jedovatá, ju môžete jesť aj surovú aj varenú. Bežne ju konzumujem surovú a stále som tu takže sú to naozaj len mýty 🙂

Je výborná v polievkach – či ako súčasť zeleninovej, alebo čistá brokolicová krémová. Hodí sa aj do zapekaných jedál, príloha k chudému mäsu, alebo si môžete z brokolice spraviť aj nátierku.

Jej výživné látky sú však veľmi citlivé na teplotu, takže sa neodporúča ju príliš dlho variť. V prípade zapekania treba rátať so značne zníženým účinkom pozitívnych látok. Do polievky ju stačí pridať až 10min pred koncom varenia – ak ste ju nakrájali na menšie ružičky aj neskôr. Keď chcete použiť brokolicu ako prílohu na tanier alebo do šalátu a páči sa Vám krásna a sýta zelená farba, treba ju pripraviť na pare max 5minút a po vybratí z hrnca okamžite ochladniť v studenej vode – tak si zachová krásnu farbu.

Nutričné hodnoty brokolice:

Hodnoty na100 g
Kalórie (kcal) 33
Tuky 0,4 g
Nasýtené tuky 0 g
Polynenasýtené tuky 0 g
Mononenasýtené tuky 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 33 mg
Draslík 316 mg
Sacharidy 7 g
Vláknina 2,6 g
Cukor 1,7 g
Bielkoviny 2,8 g
Vitamín A623 IUKyselina L-askorbová89,2 mg
Vápnik47 mgŽelezo0,7 mg
Vitamín D0 IUVitamín B60,2 mg
Kobalamín0 µgHorčík21 mg

zdroj nutričných hodnôt: wikipedia

 

 

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail