Brokolica a jej vplyv na naše zdravie

Brokolica je bežná a nenápadná zelenina a mnohí iste netušia, že podľa odborníkov sa radí k najzdravším potravinám na svete. Aj toto je dôvod, prečo by si na ňu mali zvykať aj tí, ktorí ju naozaj nemusia 🙂 Na pestovanie je nenáročná, takže si ju viete vypestovať aj sami v biokvalite, za čo má ďalši palec hore 🙂
Účinky brokolice:
- prevencia pred nádorovými ochoreniami – najmä v surovom stave
- pomáha pri liečbe osteoartritídy – vďaka obsahu sulforafánu
- pôsobí ako prevencia voči infarktom a mozgovým príhodám
- obnovuje črevnú mikroflóru
- pozitívne pôsobí pri liečbe anémie
- je zásaditá a pomáha pri prekysleniu organizmu
- ničí baktériu Helicobacter pylori, ktorá je zodpovedná za žalúdočné vredy
- posilňuje imunitu
Brokolica obsahuje na 100gramov až 115mg vitamínu C. Obsahuje aj veľké množstvo železa a kyseliny listovej, ktorú potrebujú najmä tehotné ženy. Čím sú ružičky brokolice tmavšie, tým obsahuje viac betakaroténu, ktorý je silným antioxidantom. Z minerálov je v nej bohato okrem železa zastúpený aj zinok a vápnik a horčík. Horčík je nevyhnutný pre správnu činnosť svalov a pre prenos vzruchov nervovými vláknami.
Brokolica pomáha aj na ceste ku krajším vlasom a nechtom 🙂 Podľa vedcov pôsobí aj preventívne proti nádorovým ochoreniam, ale je potrebné ju konzumovať pravidelne. Ideálne aspoň 1-2x do týždňa. Za účinné látky v boji proti nádorovým ochoreniam vedci považujú isothiokyanát a glukorafanin. Obsahuje aj veľa vlákniny a málo kalórií, takže je vhodná aj pri chudnutí.
Kúpa a spracovanie brokolice:
Brokolicu si vždy vyberajte čerstvú zelenú,alebo tmavo zelenú do modra (nie plesnivú samozrejme :-)) . Ak je v akcii a chcete si kúpiť do zásoby, v chladničke ju nenechávajte dlhšie ako 3-4 dni, vhodnejšie je nechať ju zamraziť.
Napriek častým mýtom o surovej brokolici, že je jedovatá, ju môžete jesť aj surovú aj varenú. Bežne ju konzumujem surovú a stále som tu takže sú to naozaj len mýty 🙂
Je výborná v polievkach – či ako súčasť zeleninovej, alebo čistá brokolicová krémová. Hodí sa aj do zapekaných jedál, príloha k chudému mäsu, alebo si môžete z brokolice spraviť aj nátierku.
Jej výživné látky sú však veľmi citlivé na teplotu, takže sa neodporúča ju príliš dlho variť. V prípade zapekania treba rátať so značne zníženým účinkom pozitívnych látok. Do polievky ju stačí pridať až 10min pred koncom varenia – ak ste ju nakrájali na menšie ružičky aj neskôr. Keď chcete použiť brokolicu ako prílohu na tanier alebo do šalátu a páči sa Vám krásna a sýta zelená farba, treba ju pripraviť na pare max 5minút a po vybratí z hrnca okamžite ochladniť v studenej vode – tak si zachová krásnu farbu.
Nutričné hodnoty brokolice:
Hodnoty na100 g |
Kalórie (kcal) 33 |
Tuky 0,4 g | |
Nasýtené tuky 0 g | |
Polynenasýtené tuky 0 g | |
Mononenasýtené tuky 0 g | |
Cholesterol 0 mg | |
Sodík 33 mg | |
Draslík 316 mg | |
Sacharidy 7 g | |
Vláknina 2,6 g | |
Cukor 1,7 g | |
Bielkoviny 2,8 g |
Vitamín A | 623 IU | Kyselina L-askorbová | 89,2 mg |
Vápnik | 47 mg | Železo | 0,7 mg |
Vitamín D | 0 IU | Vitamín B6 | 0,2 mg |
Kobalamín | 0 µg | Horčík | 21 mg |
zdroj nutričných hodnôt: wikipedia