recepty - zdravie - poradenstvo

Avokádo – superpotravina, ktorú využijete celú

Avokádo – superpotravina, ktorú využijete celú

Avokádo sa zaraďuje medzi superpotraviny s veľmi širokými možnosťami využitia. Je to plod stromu s názvom hruškovec americký, ktorý rastie v teplejšom podnebnom pásme a dorastá do výšky cca 16m. Čo ste možno nevedeli, je jedným z mála plodín, z ktorých je možné využiť úplne všetko – kôstku, šupku aj dužinu. Je to druh ovocia s tmavou silnejšou šupou a krémovou dužinou. Obsahuje ideálny pomer živín, zdravé tuky a zdravý cholesterol (HDL-C). Okrem zdravia ma významný vplyv aj na psychiku- vďaka ideálnemu množstvu medi sti

Zdravotné účinky:

Avokádo obsahuje cca 20% zdravých tukov v podobe nenasýtených mastných kyselín a je významným zdrojom bielkovín. Aj z tohto dôvodu je vhodné, aby ho do jedálničku zaradili vegetariáni a ľudia, ktorí jedia málo mäsa. Pôsobí ako prevencia voči srdcovým a mozgovým príhodám, prečisťuje cievy a je pomáha aj pri chudnutí. Po jeho konzumácií sa podľa viacerých štúdií cíti človek dlhšie sýty a tým pádom nemá potrebu sa prejedať – potvrdzujem aj na základe osobnej skúsenosti 🙂 V prípade, že v rámci redukcie hmotnosti plánujete konzumovať viac avokáda, obmedzte iné tuky v jedálničku.


avokádo dužinaObsahuje
viac ako 30 rôznych vitamínov a minerálov, napríklad vitamíny zo skupiny B thiamin (B1) a piridoxín (B6), ďalej vitamín C (cca 35% z DOD), obsahuje jedny z najvyšších hodnôt vitamínu E (cca 20% z DOD). Čo sa týka železa, tak avokádo sa pýši jeho najväčším obsahom spomedzi ovocia a aj z tohoto dôvodu sa odporúča jeho konzumácia tehotným ženám. V avokáde môžeme nájsť aj cca 30% doporučenej dennej dávky draslíka. Draslík je v tele veľmi dôležitý prvok, keďže pomáha znižovať účinky sodíku. Ako je známe sodík spôsobouje zadržiavanie vody v tele, čo má za následok častokrát vyššiu hmotnosť ako si prajeme a preto zníženie jeho pôsobenia nieje nikdy na škodu 😉

Vďaka avokádu telo dokáže jednoduchšie prijať a spracovať aj vitamíny rozpustné v tukoch (A,K,E,D). Avokádo taktiež obsahuje kyselinu olejovú, ktorá pôsobí proti zápalom, bolestiam a posilňuje imunitu.  Taktiež je jeho súčasťou veľké množstvo vlákniny, ktorá napomáha tráveniu.

Okrem zdravia ma významný vplyv na psychiku. Vďaka ideálnemu množstvu medi stimuluje činnosť mozgu a kreativitu a draslík zmenšuje riziko vzniku depresií. Jeho zloženie pôsobí pozitívne aj na pleť, vlasy a nechty a pomáha aj znižovať hladinu inzulínu v krvi.

Využitie dužiny:

Po rozkrojení avokáda na polovicu vyberieme kôstku a polievkovou lyžicou vydlabeme dužinu. Odporúča sa ihneď pokvapkať citrónovou šťavou, aby nezhnedlo a nestratilo svoje výživové hodnoty. V kuchyni ho pokojne môžete využiť ako náhradu masla.

Následne ho môžeme buď okamžite konzumovať, alebo nakrájať či rozmačkať, alebo zmixovať s ďalšími surovinami. Dá sa pripraviť na sladko ale aj na slano, môžete ho použiť ako súčasť nátierky namiesto masla, ale aj pridať do šalátu, či zapiecť s cestovinami, pridať do žemle na desiatu do školy či práce 🙂 Výborné chutí aj len pokrájané s nejakým obľúbeným bylinkovým korením, prípadne trochou nastrúhanej mrkvy a dajú sa z neho robiť chutné omáčky k cestovinám. Ak by ste potrebovali rýchly tip na prípravu, kliknite tu a nájdete môj jednoduchý receptík na avokádovú nátierku, ktorá je vhodná aj na jednohubky, keď čakáte návštevu a nechcete dookola podávať tavený syr s klobásovým kolieskom 😀

avokádo recept

Využitie šupky a kôstky:

Po spracovaní dužiny Vám zostane šupka, ktorá je výborná na pleť, tak ak sa nikam neponáhľajte, kľudne si priložte šupky (stranou s dužinou) na tvár a 10-15min relaxujte 🙂 Následne si opláchnite tvár a uvidíte ako bude Vaša pokožka hydratovaná.

Kôstka avokáda obsahuje flavonoidy, ktoré pôsobia protizápalovo a nachádza sa v nejasi 70% všetkých antioxidačných látok z celého plodu. Je mäkšia ako na prvý pohľad vyzerá – nieje obalená škrupinou a dá sa prerezať (ale naozaj ostrým nožom). Po prekrojení môžete jej vnútornú časť rozmixovať aj s inými surovinami (napríklad s banánom a citrónovou šťavou) a vypiť v podobe smoothie. Kôstka chutí trochu horko (čo je horké pomáha tráveniu). Z tohto dôvodu odporúčam pridať nejaké sladké ovocie – ananás, mango, banán a pod 🙂

 

Ako nájsť správne avokádo v obchode?

Keďže avokádo je plod, ktorý si doma vypestovať nedokážeme, musíme si ho ísť kúpiť. Pri kúpe treba dávať pozor hneď na niekoľko vecí. V prvom rade treba rovno zabudnúť na plody, kde na prvý pohľad vidíte pleseň alebo čierne škvrny. Ďalej kupovať sa veľakrát neoplatí ani príliš tvrdé plody (oni síce časom dozrejú ,ale zároveň je veľká šanca, že plod skôr zhnije ako dozrie). Osobne dávam prednosť zlatému stredu – ani príliš mäkké (môže už vnútri obsahovať škvrny a byť príliš staré) a ani príliš tvrdé. Čiže ideál je, keď skúsite jemne stlačiť avokádo prstom, je akurát mäkké, nezostane v ňom hlboká priehlbina a šupku má rovnomernej tmavšej zelenej farby (nie skoro čierne). Plod vhodný na konzumáciu vyzerá ako na titulnej fotografii 🙂 Možno prvé výbery nebudú úspšené, ale časom budete presne vedieť, ktoré je to pravé 🙂

 

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail