Ako nám pomáha cvikla?

Cvikla je zelenina, ktorú mnohí zatracujú či už pre jej chuť alebo zložitosť prípravy, či farbenie asi všetkého. Je to však liečivá rastlina, ktorá je bohatá na vitamíny a minerály. Patrí k mojim obľúbeným, o čom svedčia aj recepty takže si o nej povieme niečo viac 🙂 Väčšinou konzumujeme len jej podzemnú časť, ale ak máte možnosť určite nevynechajte ani jej listy ( ak si ich pestujete sami, alebo naisto viete, že neboli striekané 🙂 ).
Účinky:
- podporuje činnosť pečene a tým pádom aj detoxikáciu tela
- zlepšuje kvalitu nechtov vlasov a pleti
- pomáha vyplavovať z tela cholesterol a posilňuje cievy
- zmierňuje pocity „ťažkých nôh“
- obsahuje betaín – látku rozpúšťajúcu tuk – napomáha pri chudnutí 🙂
- uľahčuje vyprázdňovanie a pomáha pri problémoch s hemoroidmi (mali by ste ju užívať pravidelne na dennej báze)
- zlepšuje krvný obraz a pôsobí proti anémii
- napomáha tráveniu a má odvodňovacie účinky
- vhodná pre ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom a dnou
- užívať by ju mali aj ľudia, ktorých často páli záha
- pôsobí ako prevencia proti tvorbe rakovinových buniek
- napomáha vyplavovaniu škodlivých látok po absolvovaní chemoterapie
- vďaka kyseline listovej je vhodná aj pre tehotné a dojčiace ženy
Ak napriek mnohým uvedeným pozitívnym účinkom cvikle by sa jej mali vyhýbať ľudia trpiaci cukrovkou. Vyhýbať by jej mali aj ľudia trpiaci urolitiázou ( kvôli obsahu kyseliny šťavelovej) a aj v prípade chronickej hnačky nieje vhodná, keďže podporuje vylučovanie.
Zároveň aj napriek čistiacim účinkom krvi a ciev nieje vhodné ju užívať pár dní pred odberom krvi, lebo výsledky môžu byť skreslené (lepšie ako v skutočnosti a u lekára nám ide o skuočný stav:-) ). Takže vhodné je spraviť si minimálne tri dni pred návštevou lekára prestávku.
Použitie a spracovanie:
Najväčší účinok na naše zdravie má v surovom stave. Môžeme ju pridať do smoothie, alebo do šalátov (odporúčam nastrúhať). Je výborná s chrenom, mrkvou, orechmi kešu a baby špenátom. Ak potrebujete rýchlu prílohu napríklad k mäsu stačí strúhanú cviklu pokvapkať trochou olivového oleja, citróna a pridať štipku čierneho korenia 🙂
Svelé sú aj šťavy z červenej repy, môžete pridať malé jabĺčko alebo mrkvu, ak by ste chceli sladšiu chuť aj trochu medu.
Stále však má pozitívne účinky aj vo varenej podobe. Hodí sa do rôznych polievok (taktiež uprednostňujem strúhanú, alebo nadrobno nakrájanú) alebo aj do šalátov ak Vám nechutí surová. Okrem polievky a šalátu chutí skvelo v rizote a môže sa pridávať aj do karbonátkov.
V prípade, že sa Vám nechce cviklu variť, vo väčšine obchodov je dostupná už uvarená, ale treba byť opatrný pri výbere. Ideálna je vákuuovo balená bez konzervantov kyslého nálevu a podobne. Je vhodné sa vyhnúť cvikli z konzervy, zaváranej z obchodu (doma ak viete,čo v nej máte je to ok 🙂 ) a podobne.
Nutričné hodnoty:
Zložka | Jednotka | Priemerný obsah | Prvok (mg/100 g) | Priemerný obsah | Zložka (mg/100 g) | Priemerný obsah |
---|---|---|---|---|---|---|
voda | g/100 g | 87,1 | Na | 66 | vitamín C | 5 |
Bielkoviny | g/100 g | 1,7 | K | 380 | vitamín D | 0 |
tuky | g/100 g | 0,1 | Ca | 20 | vitamín E | stopy |
cukry | g/100 g | 7,0 | Mg | 11 | vitamín B6 | 0,03 |
škrob | g/100 g | 0,6 | P | 51 | vitamín B12 | 0 |
vláknina | g/100 g | 1,9 | Fe | 1,0 | karotén | 0,02 |
Mastné kyseliny | g/100 g | 0,1 | Cu | 0,02 | tiamín | 0,01 |
Cholesterol | g/100 g | 0 | Zn | 0,4 | riboflavín | 0,01 |
Energia | kJ/100 g | 154 | Mn | 0,7 | niacín | 0,1 |
zdroj hodnôt: wikipedia
Cvikla sa hodí v čase detoxikácie a počas rôznych chudnúcich procedúr, takže určite sa na ňu pozrite bližšie 🙂 Samozrejme nič netreba preháňať a aj cvikli pri chudnutí stačí jedna porcia denne.
Mohlo by Vás zaujímať: